Om konstantskrift.dk

Konstantskrift.dk er en blog centreret omkring konstantskrift. Her vil der jævnligt blive skrevet live. Bloggen kurateres af Cecilie Lolk Hjort og er støttet af Statens Kunstfond.

Herunder kan du læse mere om konstantskrift som kunstart.

Hvad er konstantskrift?

En konstantskrift er et arrangement, hvor læserne kan følge med i skriveprocessen live. En eller flere forfattere skriver i et på forhånd fastsat tidsrum og publicerer teksten/teksterne løbende, f.eks. på en blog, i et google-dokument eller på en storskærm. Som regel gemmes teksten/teksterne, hvor de oprindeligt blev publiceret, så de også kan læses, efter arrangementet er slut. Konstantskrift kaldes også liveskrift.

Konstantskrift kan både foregå som reel fællesskrift – altså med mulighed for at redigere i hinandens tekster – og som en slags litterær tennismatch, hvor hver forfatter publicerer sine digte separat, og fællesskrift-aspektet ligger i, hvordan forfatternes tekster forholder sig til hinanden. Det er også muligt at liveskrive alene.

Konstantskriftens historie

I 2003 udfordrede digteren Sternberg sine digterkolleger Lars-Emil Woetmann og Peter-Clement Woetmann til at “træne forskellige litterære greb sammen”. De valgte som deres form at skrive konstant i 24 timer d. 23/11-24/11 2004, og publicerede teksterne live på bloggen woetmann.blogspot.com. Brødrene Woetmann var bl.a. inspireret af Peter Laugesen og Dan Turells bog Dobbeltskrift, som de begge havde liggende under skrivningen. Teksterne blev efterfølgende opført af brødrene selv i Kanonhallen og udgivet i bogen Brødrene Woetmann af Danmark.

Senere fulgte konstantskriften Bemærkninger fra min harmoniske hjerne (2007) mellem Peter-Clement Woetmann og Morten Søndergaard, og otte konstantskrifter mellem Erik Scherz Andersen og forskellige deltagere i 2010-2011 på bloggen hvis skriften standser har den ikke været her.

I 2014 agerede tidsskriftet Slagtryk vært for fire fællesskrifter. Her blev det for første gang muligt at redigere i hinandens tekster, fordi alle skrev i det samme Google-dokument. Den første af fællesskrifterne foregik på litteraturfestivalen txt.ville, hvor skriften blev projiceret op på en storskærm live undervejs, og en af deltagerne var til stede. I 2015 kuraterede Slagtryk en fællesskrift på tre uger, og i 2017 en liveskrift til poesifestivalen Reverse, hvor to af deltagerne også var fysisk til stede.

I årene 2014-2018 afholdt Cecilie Lolk Hjort forskellige konstantskrifter alene eller sammen med andre på sin blog cecilielolkhjort.dk.

Og senest findes altså konstantskrift.dk.

~~~ Spørgsmål? Skriv til konstantskrift@gmail.com ~~~

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s